28 Kasım 2014 Cuma

Rusya`ya Kuru Sogan İhracat

Hububat, sebze ve meyvede bu yıl bir istisna. Bu yılı dışarıda tutarsak, Türkiye'de domates, turunçgiller, elma, kiraz, fındık, incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kayısı, kesme çiçek ürünleri, zeytin ve zeytinyağı ile kanatlı sektörü ve süt ve süt ürünleri üretim kapasiteleri dolayısıyla ihracat imkanı var. Bu yıl kayısı, elma, fındık üretimi çok yetersiz. Kayısı üretimi iç pazara bile yetmiyor. Fakat normal yıllarda bu ürünlerde ihracatta sıkıntısı görüldüğünde iç piyasa arzı karşılamıyor. Bu ürünler dışında yeterli ihracat imkanları olmayan patates, kuru soğan, kavun, karpuz gibi ürünlerde de iç piyasa ihtiyacı üzerinde bir üretim yapılıyor.

Üretimin iyi olduğu yıllarda talep sıkıntısı çekiliyor. Bu yıllarda ihracat pazarları sonuna kadar zorlanmalı. İhracat sıkıntıya girdiğinde üreticinin ürünü elinde kalıyor. İhracat destekleri artırılmalı. Üretici, dış piyasalarda para eden, pazarlama sıkıntısı olmayan, devamlılık gösteren ürünlere yönlendirilmeli.'

Rusya'nın, bu ürünleri Türkiye, Brezilya, Çin ve Arjantin'in de aralarında bulunduğu birçok ülkeden karşılayabileceğini açıkladığını vurgulayan Bayraktar, Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırması halinde, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin bu ülkeye ihracata yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Rusya'nın, 7 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere 1 yıl süreyle Avrupa Birliği (AB), ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç mallarına ambargo kararı aldığını, ambargo kapsamında, sığır ve kümes hayvanı eti, tüm meyve ve sebzeler, kaşar peynirleri ve süt başta olmak üzere tarım ve gıda ürünlerinin bulunduğunu belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, yılda 40 milyar dolar civarında gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapan Rusya'ya ihracatın tarım ve gıda sektörlerine önemli girdi sağlayacağını bildirerek, 'Rusya'nın gıda ve tarım ithalatını Türkiye'ye kaydırması halinde, özellikle ihtiyaç fazlası üretimin ihracata yönlendirilmesinde fayda var' dedi.

putin, kuru soğan ihracat rakamları, kuru soğan ihracatı, rusyaya ihracat, sebze meyve ihracatı, sogan ihracat rakamlari, sogan ihracatı, tayip erdogan putin görüşmesi ihracat, kuru sogan,sogan ihracatı,rusyaya kuru sogan gidecekmi,sogan rusyaya gidiyormu,kuru sogan rusya ihracatı,vladimir putin erdogan görüşmesi,vladimir putin erdogan görüşmesi sonuçları,

0 yorum:

Yorum Gönder